Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

Kezelési javaslatok

Nyomtatás
AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE
(részlet a teljes anyagból)

MIÉRT SZÜKSÉGES DIÉTÁZNI A CUKORBETEGNEK?

Az insulinkezelésben részesülő cukorbetegnek azért kell diétáznia, mert az alkalmazott insulinkészítmények hatástartama hosszabb, mint a táplálékból felszívódó szénhydratok által okozott vércukor-emelkedés tartama.
Még a külön adagolt gyorshatású insulin hatástartama is 4-6 óra, viszont az étkezés utáni vércukor-emelkedés tartama nem haladja meg a 3 órát. Amennyiben a beteg elhúzódó hatású insulint is kap - és ez általánosnak mondható - az insulinhatás további 6-8 órán keresztül fennáll és a szervezetben közepesen magas insulinszintek állandósulnak. Ez a helyzet szükségessé teszi a gyakori (napjában 5-7-szeri) étkezést és ezen belül a rendszeres szénhydrat-bevitelt, mert enélkül a vércukor kórosan alacsony, hypoglycaemiás tartományba esne le.
Soha, még az úgynevezett intenzív insulinkezelés keretei között sem védhető ki a vércukor túlzott megemelkedése nagyobb mennyiségű - 80-90 g-ot meghaladó - szénhydrat egyszerre történő elfogyasztását követően, mert a subcutan bejuttatott - hexamaer formájú - insulin nem képes olyan gyors ütemben felszívódni és olyan magas insulin vérszinteket létrehozni, mint az egészséges szervezetben. Ez az oka annak, hogy egyszerre csak korlátozott mennyiségű szénhydratot fogyaszthat az insulinnal kezelt cukorbeteg. Úgy is mondhatjuk tehát, hogy az insulinnal kezelt cukorbetegnek azért kell diétáznia, mert az aphysiologiás insulinszintekhez kell igazítani étkezéseit. (E problémát a gyorshatású insulinanalógok bevezetése oldja majd meg - egyesek véleménye szerint. Lásd 2.2.3.4.1.1. pontot.)
Az insulin nélkül kezelt cukorbeteg alapproblémája, egyrészt, hogy étkezéskor a vércukor szintentartásához szükséges insulin elválasztása késve indul meg (kiesik az első szakasz), másrészt a keringésbe jutott insulin - az insulinresistentia miatt - nem képes hatását teljes értékűen kifejteni. Így az étrendi kezeléssel ehhez kell alkalmazkodni:
- lehetőleg kerülni kell a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket,
- a naponta többszöri étkezést betartva, étkezésenként és egyénenként meghatározott szénhydrattartalmú ételt kívánatos fogyasztani.
Utalva a 2-es típusú cukorbetegséggel foglalkozó fejezetre, itt is felhívjuk a figyelmet, hogy 2-es típusú diabetes fellépésekor elsősorban étrenddel kell kezelni az állapotot és csak az étrend nem kielégítő hatása esetén szükséges kiegészíteni azt szájon át adható antidiabeticumokkal, illetve később insulinnal. Amennyiben testsúlyfelesleg is fennáll, mindennél fontosabbnak tűnik a fokozott testedzéssel kiegészített étrendi kezelés.

(A teljes anyag letölthető az alábbiakban)
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését SZJA-ja 1 %-ával!

Adószámunk: 19113478-1-08
Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP
 Bank : 11737007-20051486

Újdonságok

 

Tisztelt Szülők/ Kedves Gyerekek!

Tájékoztatunk benneteket, hogy a járványügyi vészhelyzetre tekintettel a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Főigazgató Főorvos Urának rendelkezése értelmében a Gyermekdiabetológiai gondozás 03. 16-tól  visszavonásig szünetel!

 A 2020. január1-vel hatályba lépett új jogszabály óriási érdeklődést váltott ki az újonnan szenzorozni kívánok és a "régi motorosok" körében is.

Erre való tekintettel  A Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület és a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Gyermekdiabetológiai Szakrendelője 2020. február 19-én (szerdán) Szenzor "Akadémia" néven edukációs előadást tartott az új szenzorozók részére, melynek a Falulus Hotel adott otthont. 

 Fő témája a pumpás és okostelefonos szenzorozás volt. A rendezvényen több, mint 70 ember -32 család, doktorok, szakápolók voltak jelen.


Fotogaléria

Copyright © 2010 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: dwiki | created by Mimo
Pharma-Marketing Kft  Roche  Lilly  77 Elektronika Kft.  Novo Nordisk