Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

2020. I. Szenzorakadémia összefoglaló

2020.02.25. 08:18:00
 A 2020. január1-vel hatályba lépett új jogszabály óriási érdeklődést váltott ki az újonnan szenzorozni kívánok és a "régi motorosok" körében is.

Erre való tekintettel  A Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület és a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Gyermekdiabetológiai Szakrendelője 2020. február 19-én (szerdán) Szenzor "Akadémia" néven edukációs előadást tartott az új szenzorozók részére, melynek a Falulus Hotel adott otthont. 

 Fő témája a pumpás és okostelefonos szenzorozás volt. A rendezvényen több, mint 70 ember -32 család, doktorok, szakápolók voltak jelen.
 Dr. Niederland Tamás főorvos úr elmondta, hogy nagyon fontos a későbbi szövődmények megelőzése érdekében a vércukor/ szöveti cukor normál tartományban tartása!

 Ez a tartomány étkezés előtt 4-8 mmol/l között, étkezés után két órával 6,7-10 mmol/l, éjszaka 4,5-9 mmol/l. A HbA1C értékének 7,5% alatt kell lennie.

Ezt az értéktartományt napi többszöri vércukorméréssel (minimum 7-10 alkalom) lehet elérni.

A szenzorhasználat segíthet a vércukor/ szöveti cukor normál tartományban tartásában. A jelenleg Tb támogatott szenzor folyamatos cukor monitorozásra alkalmas.

Szenzorhasználat mellett törekedni kell nemcsak a jobb HbA1C érték elérésére, de egy jobb cukor anyagcserére is. Fontos a TIR (Time in Range), vagyis a normál tartományban (4-10mmol/l) eltöltött idő, amely ideális esetben minimum 70%!

Megfelelő szenzorhasználat mellett kiküszöbölhetők a súlyos eszméletvesztéssel járó hypók  és csökkenthetők a kevésbé súlyos hypoglikémiák, hyperglikémiák, valamint a későbbi szövődmények kialakulása.

A szenzorhasználat sem való mindenkinek. Ennek eldöntése a doktorok feladata! Fontos a szülők, páciensek legyenek nyitottak az új technikára, elengedhetetlenül az önmenedzselés, és a doktorokkal való konzultáció. A szenzor adatainak feltöltése, elemzése.

Főorvos úr beszélt még a szenzorozás TB támogatásáról, feltételeiről.

 

Meghívott előadónk, Németh Gábor a folyamatos glükóz monitorozásról (CGM) beszélt.

A vércukor folyamatosan változik a nap során, sok minden befolyásolja, többek közt a napszak, az étkezés, inzulinadás, sport…

Az ujjbegyes mérés nem ad felvilágosítást a két mérés közötti vércukor értékekről. A folyamatos cukor monitorozás teljes képet nyújt a magas, alacsony értékekről, trendekről. Információt szerezhetünk általa arról, hogy az egyes gyógyszerek, ételfajták, a mozgás, inzulinadás hogyan befolyásolják a cukorszintet, segít felderíteni a rejtett hypo- és hyperglikémiás időszakokat.

Folyamatos, valós idejű cukormonitorozásra jelenleg két TB támogatott lehetőség van: Medtronic inzulinpumpával együtt vagy okostelefonnal történő szenzorozás

Okostelefonos szenzorozás ajánlott pennel vagy másfajta inzulinpumpával kezelt T1D  betegek számára.

A szenzor a jelet az okostelefonnak továbbítja, ami az aktuális szöveti cukor értéken kívül, a trendeket és sok más hasznos információt is megjeleníthet. Beállíthatunk a telefonon riasztást alacsony vagy magas vércukor szintnél pontos értékre, vagy trendre

Inzulinpumpás szenzorozás ajánlott Medtronic inzulinpumpát használó T1D betegek számára.

A szenzor a jelet inzulinpumpának továbbítja, ami nemcsak az aktuális értéket, de a trendeket és még sok hasznos információt is megjeleníthet. Beállíthatunk az inzulinpumpán  riasztást alacsony vagy magas vércukor szintnél pontos értékre, vagy trendre. Alacsony értéknél beállíthatjuk, hogy a pumpa automatikusan függessze fel az inzulinadagolást, míg a vércukor nem rendeződik. Magas vércukorértéknél csak riasztást tudunk beállítani, inzulint automatikusan nem ad az inzulinpumpa!  

Gábor továbbá beszélt arról, kiknek ajánlott a szenzor, milyen riasztásokat érdemes beállítani, mikor, és miért fontos a kalibrálás.

Köszönjük előadóinknak és vendégeinknek a részvételt a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Gyermekdiabetológiai Szakrendelője és a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület nevében!

 

Dóró Zsuzsa Orsolya

Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület, Győr

Kérjük, támogassa Egyesületünk működését SZJA-ja 1 %-ával!

Adószámunk: 19113478-1-08
Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP
 Bank : 11737007-20051486

Újdonságok

KÖZGYŰLÉS MEGHÍVÓ
2020.09.16. 19:58
 Tisztelt Egyesületi Tagok!

Tájékoztatom, hogy a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület Elnökségének E.2/2020. (V.14.) sz. határozata alapján az Egyesület az egyebek között a 2019. évi beszámolót jóváhagyó közgyűlését a Covid-19 vírus okozta egészségügyi helyzetre tekintettel az ülés tartása nélkül, elektronikai hírközlő eszköz útján, 2020. szeptember 25-én, 16 órakor bonyolítja le.
 „Kézenfogva könnyebb vetélkedő”


2020. június 27-én ismét szenzációs vetélkedőt szervezünk Lébényben, melyre szeretettel meghívunk minden győri diabétesz gondozóhoz tartozó gyermeket és családját. 

A jelentkezéseket a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület email-címre
kitöltve a jelentkezési lapon kérjük elküldeni 2020. június 15-éig: ctegyesulet@gmail.com
 Kérjük jelezni a résztvevők nevét, életkorát, rokonsági fokát, lakcímét, telefonszámát, email-címét, ételallergiáját, ételintoleranciáját (pl. lisztérzékenység).

A versenyen értékes díjak várnak gazdára!

2020. évi NYÁRI TÁBOR
2020.05.25. 09:25
 Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

 

A gyermekdiabetesz gondozó

 2020. 08.23.– 2020.08.28-ig  szervezi nyári életmód táborát Visegrádon.

Fotogaléria

Copyright © 2010 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: dwiki | created by Mimo
Pharma-Marketing Kft  Roche  Lilly  77 Elektronika Kft.  Novo Nordisk