Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését
a SZJA-ja 1%-ával!
Adószámunk: 19113478-1-08

Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP Bank : 11737007-20051486
Bezár

Tevékenységünk


Sítáborok
 
Győri gyermekdiabetes sítáborok 18 éve

Dr. Niederland Tamás, Dr. Gál Veronika, Dr. Makovi Helga,
Juhászné Tuifel Andrea, Degovics Teréz

18. alkalommal rendeztük meg a győri Cukorbetegek Gyerekeket Támogató Egyesület rendezésében a diabeteses sítábort . A rendezvényre ez alkalommal is Szlovákiában került sor. 25 1.típusú diabeteses gyermeket vittünk magunkkal . A legfiatalabb gyermek 10 éves volt a "legöregebbek" 18-22 évesek voltak. Nekik már felügyelő, edukáló szerepük is volt a táborban.

A tábor elõkészítése az évek során egyre könnyebbé vált, mindenki végezte a feladatát a kedvezményes autóbusz rendeléstõl a szállásfoglalásig, a pazar de a diabeteses speciális igényeknek megfelelõ diétás étrend összeállítástól, a szükséges gyógyszerek, az összes élelmiszer alapanyag beszerzéstõl kezdve a személyzet kikérõinek intézésétõl, a síoktatók biztosításáig az edukációs program összeállításáig mindennek megvolt a felelõse. Mindenki végezte a munkáját és az indulásra mindig minden készen állt.
Az évek során az autóbuszba való bepakolást is egyre tökéletesítettük. A busznyi ember sífelszerelésének az összes élelmiszer ( kenyér, zsemle húsfélék, felvágottak, tejtermékek, burgonya , liszt , tojás stb - tehát minden élelmiszer, ami 40-45 ember 6 napi ellátásához kell ), a személyi poggyászok berakodása már csak 15-20 percet vett igénybe.
Az utazás alatt a gyermekek figyelmét az elõzõ sítáborokról készült videó felvételek vetítésével kötöttük le.

Sítábor 1   Sítábor 2

A táborok célja a mozgás, a rendszeres sportolás megszerettetése a fizikai igénybevételnek megfelelõ inzulinadagolás és diéta elsajátíttatása , adaptálása volt .
A tábor napirendjét úgy állítottuk össze, hogy a sportolás a síelés megtaníttatása , megszerettetése mellett a diabeteses edukációra is naponta sor kerüljön . Az oktatás kis csoportos foglalkozások keretében zajlott . A témákat a gyerekek igényeinek megfelelõen állítottuk össze, ha kellett azokat a helyszínen módosítottuk. Forgószínpad szerûen 5-6 gyermekkel a következõ témákat tekintettük át az elmúlt években: a diabetessel kapcsolatos általános tudnivalók, önkontroll, naplóvezetés fontossága, vércukormérés technikai buktatói , helyes kivitelezése, a váratlan helyzetekre való felkészülés (disco, bulik,fogamzásgátlás), pályaválasztás, szövõdmények és azok minimalizálása , újdonságok a diabetológiában, kongresszusi beszámolók új inzulin fajták, inzulin pumpák voltak a fõ témák .

Naponta 4-5 óra intenzív mozgás, síelés következett , melyre már a reggeli inzulin adagok beállításánál gondolnunk kellett ,hiszen személyre szabottan az adott gyermek sítudásához, napi aktivitásához , az aktuális és az elõzõ napok vércukor szintjeihez kellett adaptálnunk az inzulin adagokat Egy korábbi a lillafüredi 2001- ben a Gyermekdiabetológia konferencián bemutatott adataink alapján a táborok alatt átlagban 19%-kal csökkent a betegeink inzulin igénye. !!! A biztonságuk érdekében kialakult az a gyakorlat, hogy a gondozottaink a pályákon kis csoportokban , egymásra figyelve a kísérõ egészségügyi személyzet jelenlétében síelhettek.

Sítábor 3   Sítábor 4

A sítáborázások 18 éve alatt a kb 430-450 diabeteses gyermeknél csupán 3 alakommal fordult elõ eszméletvesztéssel járó hypoglykaemiás rosszullét. A tudatvesztéses rosszullétek sohasem a sípályán, hanem az éjszakai órákban , illetve egy alkalommal már a hazafelé úton az autóbuszban zajlottak le .
A 17 év során 5 komolyabb síbaleset fordult elóõ. Egy tibia törés, egy meniscus sérülés, egy térdszalag sérülés, egy vállficam egy kéztörés ( ez utóbbi három a szakszemélyzetnél) fordult elõ. De jellemzõ a személyzet és a résztvevõk lelkesedésére, hogy a sérüléseket követõ évben már mindenki újra részt vett a táborokban .

A táborozások során közvetlen kapcsolat alakult ki a diabeteses gyermekek és a gondozó team között. Ezek után a gondozás során rendelõi körülmények között is közvetlenebb a kapcsolatunk a gyerekekkel, bátrabban elmesélik a felmerülõ problémáikat, gondjaikat. A táborozások során egymás közvetlen problémáit is megbeszélik, jó barátságok, sõt párkapcsolatok is kialakultak.
Betegeink vércukor értékei is „álomszerűen „ jók voltak a táborozások során. Kivéve, amikor a résztvevők nyomására ajándékvásárlásra hivatkozva bevásárlások voltak beiktatva a programba. Ekkor a gondozottaink többségénél bizony HI –s vércukor értékek voltak mérhetőek. Köszönhetően a megvásárolt édességeknek, az elfogyasztott chipseknek, Cóláknak. Ezért ezen programokat igyekezünk elhagyni , illetve az utolsó napra helyezni és akiknél erre szükség volt szoros kontrollt bevezetni.

Sítábor 5   Sítábor 6

Az évek során természetesen nagyon sok váratlan előre nem látható, azonnali döntést megoldást igénylő helyzet fordult elő. Elég ha csak párat említünk: Amikor a déli inzulin adásakor a gyerekek sorban jelezték, hogy „ nem muködnek a Pen-ek „ ezek után tudatosodott bennünk , hogy nagyon hideg lehet a pályán , bizony kiderült , hogy -25 C ban síeltünk, de igazán senki nem fázott , csak az inzulinok viselkedtek az alkalmazási előírtaknak megfelelő-en, egyszeruen befagytak …!! Ezek után persze nem engedtük a Peneket a sípálya szélén elhelyezett hátizsákokba hagyni. Ilyen külső homérsékleten az sem volt meglepő, hogy az autóbuszunk üzemanyag vezetéke is többször elfagyott , izgalmat okozva ezzel az esti inzulin adás és vacsora időzítésével.

Sítábor 7   Sítábor 8

Ugyancsak a téli katasztrófa időjárás okozott nem kevés gondot, amikor 4 éve már hazafelé tartva élelmiszer és szénhidrát készleteinket csak 6-7 órára a hazaérkezésig méretezve a hatalmas hóban Szlovákia egyik fő közlekedési útvonalán végeláthatatlan konvojban futottunk . Az is csak 3 óra várakozás után derült ki, hogy a sor vége kb 50 km-re van elottünk …. Elso dolgunk volt, hogy a legközelebbi település egyetlen boltjának teljes kenyér készletét felvásároltuk, ezzel 30 diabeteses gondozottunk kb egy napi CH szükségletét biztosítani tudtuk , így már „könnyebben” tudtunk várakozni, és a kellő helyszínt és pillanatot kihasználva a helyi rendőrség segítségével a diabeteses gyermekekre hivatkozva buszunkkal meg tudtunk fordulni és más útvonalat kerestünk a hazatéréshez.. Az már csak a másnapi esti híradásokból derült ki, hogy az adott útszakaszt 24 óra elmúltával tudták csak felszabadítani, ehhez képest mi „csak” 8 óra késéssel értünk haza.

Gyerekekről lévén szó, hányásos megbetegedések is elofordultak a táborozásaink során, de ezeket az „ apróbb” kellemetlenségeket a magunkkal vitt infúziók felhasználásával mindig uralni tudtuk igaz a vérgáz meghatározás néha nem ártott volna.
A sajnálatos lábtöréses sérülés után a mindig nálunk lévõ sürgosségi táskáinkat a hypoglykaaemia kivédéséhez szükséges gyógyszereken kívül Algopyrin injekciókkal is kiegészítettük mivel fájdalomcsillapítást sem a helyi elsõsegélynyújtók, sem a mentõautó személyzete nem tudott biztosítani.

A táborok során a személyzet is rengeteget tanult, nagy tapasztalatokra tett szert köszönhetõen a váratlan helyzeteknek, a gondozottakkal való tartós együttlétnek. A táborok során a szakszemélyzet 2-3 orvosból - diabetológusból, 2 -3 diabetológiai szakaszisztensbõl , 1- 2 szakácsból , síoktatóból állt . Külön köszönjük Szabó László fõorvos (Szombathely) és Ónody Zsolt főorvos ( Győr) segítségét .
Munkánkat nagyban segítették a már "idősebb" gondozottaink is akikre felügyelőként, edukátorként, alkalmanként síoktatóként, kisebb gyermekek esetén pótmamaként, de a rendszeres éjszakai ügyeletekben is mindig számíthattunk.

Külön fejezetet érdemel a táborok élelmezésének megszervezése az árúk kedvezményes, nagyon sokszor ingyenes beszerzése . Ebben a munkában élen járt és 15 éven keresztül a 45-de volt amikor 60 emberre egyedül fozött Éhn Imre tanár úr a Krúdy Gimnázium tanára, egyesületünk korábbi elnöke. Hihetetlen finomságokat főzött nekünk néha bizony enyhén fogalmazva is "nomád" körülmények között pl Donovaliban 60 emberre egy matuzsálem korú fa tüzelésű tűzhelyen . Esténként már „ hulla fáradtan” is maradt még energiája mókamesteri ténykedésre is. Az utóbbi 3 évben a tábori főzést lelkes tanítványai Méhes László és Nagykutasy Péter szakácsok vették át. Bátran mondhatjuk, nem hoztak szégyent mesterükre !!!!

A táborokhoz hosszú éveken keresztül ingyen kaptuk a tojást az ötevényi TSZ-től, a kenyeret Ifjú Sándor öttevényi pék mestertől , térítésmentesen jutottunk húshoz a Széles Bt.-től, Viola Károlytól, Villányi Vilmos mérnök úrtól a Faller Bt –től , a Ringától , kedvezményes áron tudtunk vásárolni a Pannon Baromfi RT-től , a Győri Sütő Kft-től . Az autóbuszt is kedvezményes tarifával kaptuk a Kisalföld Volántól. Mindezen kedvezmények ellenére a táborok költségvetése egyre magasabb magasabb. Kezdeti 150-200000 Ft -s összköltség ez évben már megközelíti az 1 millió Forintot.
A táborok során nagyon nagy az iskolai kirándulásokra nem mindig jellemzõ rendet tapasztaltunk.

Komoly probléma, súlyos fegyelemsértés sosem fordult elõ pedig szülőt, pedagógust sosem vittünk magunkkal ( vagy éppen ezért? ).
Úgy gondoljuk, hogy sítáboraink megfelelően szolgálják a diabeteses gondozottaink edukációját, kikapcsolódását, a megfelelõen tervezett sportolásra való nevelését, a fizikai igénybevételhez adaptált inzulin adagolás és diéta megtervezését.
A Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesületünk anyagi segítségével, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetésének további támogatásával szeretnénk a jövőben is táborokat szervezni diabeteses gondozott gyermekeink számára.
Akik hasonló tábor szervezésére vállalkoznak a következõ tanácsokat ajánljuk :

1. Az élelmiszerből mindig legyen vésztartalék, különös tekintettel a szénhidrátokra .
2. Az inzulinok, Penek tárolására a téli nagy hidegben az overál vagy kabát belső zsebét ajánljuk, így extrém hidegben is elkerülhetõ az inzulinok befagyása.
3. Az inzulin pumpák kiválóan muködtek a nagy hidegekben is , a ruházat alatti elhelyezés eleve biztosította a megfelelő "üzemi hőmérsékletet."
4. A kézi patika ne csak a diabetológiai problémák elhárítására legyen alkalmas, lázmérõ(k), fonendoszkop sok segítséget adhat.
5. A napi 4-5 órás intenzív mozgás miatt az inzulin adagok csökkenthetõek, a CH adagok az életkortól a terhelés nagyságától függően 40-80 gr-mal emelhetőek.

Fotogaléria

Copyright © 2021 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: 2D Grafika | created by TSI