Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését
a SZJA-ja 1%-ával!
Adószámunk: 19113478-1-08

Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP Bank : 11737007-20051486
Bezár

BESZÁMOLÓ XIV. Törp Program Családi Edukációs Hétvége – Szépalma


2022.06.08.
XIV. Törp Program Családi Edukációs Hétvége – Szépalma, 2022. május 27-29.
A már hagyományossá vált időben, május utolsó hétvégéjén zajlott az immár 14. Törp Program családi edukációs hétvégéje a győri Gyermekdiabétesz Gondozó és a győri Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület szervezésében.  Idén 21 család érkezett 39 gyermekkel, akik közül a legidősebb is épp csak elérte az iskoláskort; négyen voltak 2 év alattiak (ebből ketten másfél évnél is fiatalabbak), ami rekord az eddigi Törp-hétvégék történetében. Míg a szülők a szakmai programokon vettek részt, a gyerekek a Lurkó Alapítvány munkatársainak gondjaiban voltak, akik apadhatatlan türelemmel, leleményességgel és mindig megújuló energiákkal - és kisbusznyi játékkal meg változatos programokkal - vették körül a kicsiket. Dietetikus és diabetológiai szakápolók is mindvégig bekapcsolódtak a gyerekek felügyeletébe – váltva egymást, mert közben mindenki előadást és workshopokat is tartott -, így a szülők válláról a diabétesz minden gondja lekerült erre a napfényes hétvégére. Nem volt véletlen, hogy az egyik kétéves a második naptól következetesen „tündérkének” nevezte a Lurkó Alapítvány munkatársait…
A szoros órarend szerint szervezett, egymást követő szakmai programok már pénteken délben, ebéd után kezdődtek, ebben az évben is a legkiválóbb, nemzetközileg elismert szakemberek közreműködésével, irányításával. Dr. Békefi Dezső már a családok bemutatkozását is úgy moderálta, hogy a kölcsönös ismerkedés során egyúttal a családi élet, diabéteszes gyermek a közösségbe kerülésének nehézségeiről, valamint a pedagógusok gondozásba történő bevonásának lehetőségeiről folytatott beszélgetés lett.
Rövid szünet után Dr. Niederland Tamás, a Törp Programok szakmai irányítója és fő szervezője beszélt a gyermekkori diabéteszről, majd hozzá kapcsolódva Dr. Gál Veronika, Dr. Körner Anna és Dr. Pap Krisztina ismertette az inzulin-kezeléssel kapcsolatos legújabb eredményeket, kitérve a jövő lehetőségeire is, de elsősorban a mindennapi gyakorlathoz szükséges ismeretek átadására - pl. inzulin-készítmények, kezelési rezsimek, inzulin-pumpa – összpontosítva.
Vacsora után szalonnasütés kezdődött: ez a program minden évben nagy siker, idén is az lett, a gyerekek folytatták a játszótéren elkezdett barátkozást, a felnőttek pedig most már kötetlenül beszélgethettek a szakemberekkel és egymással.
A második nap először a vércukor-mérés és a keton-meghatározás kérdései kerültek szóba, ezúttal is interaktív módon, Dr. Blatniczky László, illetve Tuifel Andrea és Tóthné Sebestyén Tímea szakasszisztensek vezetésével, akik ezután a Medtronic cég képviseletében érkezett Német Gábor szenzoros méréseket ismertető előadását is moderálták.
A következő napirendi pont fókuszában a hypo- és hyperglykémiás állapotok menedzselése, a vércukor-szint ingadozásainak kivédése, a szövődmények megelőzése állt, ismét interaktív megközelítésben, Dr. Blatniczky László vezetésével; Török Ibolya szakasszisztens pedig a coeliaciáról - mint a diabéteszt gyakran kísérő állapotról és az ehhez kapcsolódó teendőkről beszélt.
Ebéd után Szabó Adrienn gyermekpszichológus beszélt a diabétesz megjelenését követő krízishelyzet és az ezzel együtt járó, elhúzódó, intenzív stressz-helyzetek kezelési lehetőségeiről – ez az előadás egyben bevezetője is volt a program talán legintenzívebb részének, a háromórás interaktív, kicsoportos foglalkozássorozatnak. A szülők három csoportra osztva, három workshopban dolgoztak, óránkénti váltással. A diéta kérdéseiben és a szülőket leginkább foglalkoztató dietetikai problémák megoldásában Polgár Judit és Ladocsi Anikó segítette a szülőket; Szabó Adrienn gyermekpszichológus stresszoldó technikákat mutatott, miközben a csoporttagok támogató, elfogadó légkörben beszélhettek a mindennapok nehézségeiről. Saját életéről beszélt pozitív példaként a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület elnöke, Sólyomné Pausits Katalin, akitől sokat kérdeztek a csoporttagok. A harmadik csoportban az inzulin-kezeléssel kapcsolatos élethelyzetek kerültek szóba, a pedagógusokkal való egyeztetésektől kezdve a nyaraláskor adódó nehézségekig. Tóthné Sebestyén Tímea és Tuifel Andrea empátiával, a szülőket kérdésekkel vezetve irányították a helyzetgyakorlatokat, tág teret hagyva a tapasztalatcseréknek, mégis minden helyzetre megoldást kínálva. (Érdekes megfigyelni, ahogy a helyzetgyakorlatok évről-évre változnak, kiegészülnek a szakemberek napi munkája során szerzett tapasztatokra épülve.) 
A szakemberek által moderált intenzív foglalkozások során létrejött tapasztalatcsere vacsora után kötetlen beszélgetésként folytatódott késő estig.
Vasárnap, a program utolsó napján Dr. Havas Anett belgyógyász, a Diab Euro fociválogatott csapatorvosa a diabétesz felnőttkorban jelentkező szövődményeiről tartott előadást, kiemelve, hogyan előzhető meg mindez a gyermekkorban kezdett helyes életmóddal és gondos kezeléssel.
Az edukációs hétvégét értékelő megbeszélés zárta. És miközben – mint másfél évtizede minden évben – most is mindenki csak felsőfokban, hálásan, sőt meghatva beszélt arról, mennyi mindent kapott és mi mindennel lett gazdagabb, van egy szempont, ami miatt e szülők szavai még nagyobb súlyúak, mint a korábbi értékelések. Ugyanis különleges helyzetűek azok, akik idén érkeztek Szépalmára: legtöbbjüknek járványhelyzetben, be- és lezárások idején kellett szembesülnie azzal, hogy kisgyermekük diabéteszes; így az egyébként is nyomasztó, gondokat, veszteségeket, nem ritkán gyászt hozó időszakban újabb súlyos gond szakadt rájuk. Többen beszámoltak arról, mennyire nehéz volt, hogy csak az egyik szülő lehetett bent a kórházban, egyedül kellett befogadnia a rengeteg új információt, és ezután átadni mindezt otthon a többi családtagnak, sőt a pedagógusoknak is. Az elszigeteltség ráadásul a gyermekekben is fokozta azt az érzést, hogy ők „mások”, mit a többiek.
Minden szülő elmondta, hogy ebből a sokszorosan nehéz élethelyzetből segítette ki őket az idei edukációs hétvége. Néhány jellemző idézet: „Ismerősökre találtunk”; „egymás gyengeségeit erősítjük”; „jó volt visszarázódni a régi életünkbe”. Elmondták még, hogy a gyerekek számára is nagyszerű volt a felfedezés, hogy vannak sorstársaik.
Zajovicsné Vízer Bernadett, a Lurkó Alapítvány alapítója és vezetője saját példáját említve üzente, hogy a pozitív személet, a küzdeni akarás és mindenekelőtt a szeretet csodákat tud teremteni. Ezt ismét megtapasztalhattuk a Törp Program idei edukációs hétvégéjén.
Elismeréssel kell szólni a Törp programoknak sok éve helyet és keretet adó, páratlan környezeti adottságokkal rendelkező, Szépalma Hotel és Ménesbirtok munkatársairól is, akik a szervezés és tervezés első lépéseitől kezdve az utolsó napi útravaló uzsonnacsomag összeállításáig nagy figyelemmel, segítőkészen és rugalmasan tettek meg mindent azért, hogy az idei esemény is teljes siker legyen.
A rendezvény nem jöhetett volna létre a szponzorok nagyvonalú támogatása nélkül.
Fő szponzorok : Magyar Diabetes Társaság, Sanofi Aventis Zrt.
     Szponzorok : 77 Elektronika Kft, Novo Nordisk Hungaria Zrt, Medtronic Hungaria Zrt, 
                           Roche Hungaria Zrt, Lurkó Alapítvány, Cukorbeteg Gyerekeket Támogató
                           Egyesület Győr.
Ballér Piroska.

Szülői vélemények:
1.
Nagyon hálásak vagyunk, és nem is tudjuk miként tudnánk igazán megköszönni, hogy részt vehettünk a múlt hétvégén Szépalmàn megrendezett Törp táborban. Rengeteg hasznos (és új) információval lettünk gazdagabbak. A legjobbaktól tanulni mindig hatalmas megtiszteltetés és nekünk ez megadott. Örömmel láttuk, hogy ennyi év áldozatos munkája után is szívvel-lélekkel gondozzák az Önökre bízott kis cukikat. Nagyon barátságos fogadtatásban volt részünk. Ez a program hatalmas lehetőség,  élmény, amit minden 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált kis betegnek és szüleinek át kellene élnie. Nagyon köszönünk mindent, amit Önöktől és természetesen a szponzor cégektől kaptunk. Nem is számítottunk rá, hogy ennyi mindennel megajándékoznak minket a tengernyi tudáson felül. Nagyon szépen köszönjük, hogy létre jöhetett a program, és hogy mi is részesei lehettünk. Bízunk benne, hogy a program a jövőben is működni fog, hogy még több család tudjon profitálni abból a mérhetetlen tudásból, amit ott kaptunk mi is. A Lurkó alapítvány is profi csapatként látta el a rájuk bízott gyermekeket. Hihetetlen szakértelemmel kötötték le őket. Színes programokat, élményeket, emlékeket adva gyermekeinknek. Külön öröm,  hogy kislányunk új barátokra talált, akik egyben sorstársai is. Ez még inkább megerősítette őt abban, hogy nincs egyedül az állapotával, és végre nyitottá vált a szenzor használat iránt. Még egyszer nagyon szépen köszönjük, hogy ott lehettünk ezen a csodálatos hétvégén. Mi bármikor szívesen újra elmennénk! Mérhetetlen hálával, tisztelettel és köszönettel, bízva abban, hogy találkozunk még;
            üdvözlettel: egy résztvevő család (Zirc)
2.
Nagyon hálásak vagyunk, hogy eljuthattunk az Önök által szervezett programra! Mi Blatniczky Doktor Úr betegei vagyunk, Juli 2022. február 15-e óta diabéteszes. Kicsit kilógunk a csapatból, mert Juli down szindrómás kislány. Nagyon sokat tanultunk ebben a pár napban, hasznosak voltak az előadások. Az is jó volt, hogy lehetett kérdezni. A kiscsoportos foglalkozások szuperek voltak. :)A hely csodálatos volt, a személyzet a hotelben kedves volt és segítőkész. A gyerekeim sokat játszottak, jól érezték magukat. Köszönjük a Lurkó Alapítványnak!!! Kisfiam barátot is szerzett, mi is megtaláltuk a közös hangot a családokkal. Az is nagyon jó egy ilyen rendezvényen, közösségben, hogy sorstársakkal vagyunk együtt. Közös céljaink vannak, hasonló problémákkal küzdünk. Tudunk segíteni egymásnak tapasztalatokkal. Azt gondolom, hogy minden családnak jól jön ez a lehetőség, aki tanácstalan, tele van kérdésekkel. Cukorbetegen is lehet teljes életet élni, ebben Önök is megerősítettek ezen a hétvégén.
Köszönettel és hálával!  egy résztvevő család (Budapest)

3.

Varázslatos környezetben a Bakony közepén a Szépalma birtokon töltöttünk el egy hétvégét, rengeteg tapasztalatot és tudást kaphattunk az ország legkiválóbb szakembereitől.
Az edukációs program igen tartalmas, intenzív és percre megtervezett volt. Pénteken a szobák elfoglalása és a büféasztalos, bőséges ebéd után 13 órakor máris elkezdődött a „fejtágítás” J.
A Lurkó Alapítvány önkéntesei jobbnál jobb programokkal gondoskodtak a gyermekek felhőtlen hangulatáról. A gyermekeket a szakmai programok idején a parkos környezetben lévő játszóházban, a kézműves foglalkozásokon, a meseolvasáson át, a közös sétán keresztül az arcfestésig minden félé csuda jó programokkal elfoglalták, lekötötték figyelmüket, hogy a szülők távolléte miatt ne legyen pityergés.
Az elválás a kisebbik gyermekem részéről nehezebb volt, egy-két perces sírással váltunk el szombatig, de mosollyal várt minket az előadások után. Vasárnap is volt sírás, de akkor már azért, mert el kellett hagynunk ezt a csodás helyet. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy a gyermekek barátságot kötöttek mind a gyerekekkel mind pedig a felnőttekkel, gondozókkal.
A nagyobbik fiam Balázs, aki diabos, ő szögdécselve ment a Lurkósok után, vissza sem nézett ránk J, mikor elváltunk egymástól a szálloda aulájában.
A kisded, óvodás és iskoláskorú diabéteszes gyermekek itt a táborban tapasztalhatták meg először, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, hiszen a játszótársaiknak is ugyanúgy szúrták az ujjacskáját, más is kapott „szurit”, nemcsak Balázs fiam.
Az orvosok és a Lurkósok mindvégig a szülők és a gyerekek között tartózkodtak, reggeltől késő estig, amely közben derűsen, vidáman, figyelmesen, türelmesen, akár egyénileg is hosszan elbeszélgetve készségesen válaszolva a feltett kérdésekre.
Emlékezetes, felemelően gazdagító hétvége telt el Szépalmán, ebben pompás, festői környezetben. Mindezt a Szépalma Hotel gyermekbarát, biztonságot adó kényelme, kiválóan elkészített, változatos, a diétás előírásokat szem előtt tartó kínálata, valamint a hotel dolgozóinak rugalmassága, kedvessége és figyelmessége még tökéletesebb élménnyé tette.
Még egyszer hálásan köszönjük a „törpök” J nevében is a szervezőknek, a Lurkósoknak, illetve a támogató cégeknek, hogy megteremtették az anyagi forrását ennek a rendkívül hasznos és a gyermekek életét pozitívan befolyásoló hétvégének.
üdvözlettel: egy résztvevő család
Fejér megye
Sárosd
Reméljük, hogy jövőre is találkoztatunk

4.
Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném pár sorban megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk a táborban.
Nagyon tetszett az előadók közvetlensége. A legtöbb esetben az emberek nagyon távolinak érzik a kezelőorvosukat, gyakran nem is mernek feltenni pár komolytalannak gondolt kérdést, hiszen úgyis csak “leszidnák” őket. Itt ez fel sem merült. Az üzenet, melyet már az elején szerettek volna átadni teljesen célba ért. Sikerült egy olyan közvetlen viszonyt kialakítani, ami más körülmények között nem lett volna adott. Rendkívül részletes előadásokon vehettünk részt, amit véleményem szerint nagyon nagy munka volt összerakni, hiszen Mi, mint laikusok vettünk részt egy bizonyos háttértudással. A Törp Programra igenis szükség van. Több család itt döntött a szenzor és/vagy a pumpa igénylése mellett, ami egy óriási eredmény, gratulálok Önöknek. Tanulhattunk, és a gyerekeink ezalatt hozzáértő felügyelőkkel voltak.
Remélem, a jövőben lesz lehetőségünk ismét eljönni.
Üdvözlettel: egy résztvevő család Pécs

5.

Frissen (február 27-én) diagnosztizálták a 1,5 éves kisfiamnál az 1-es típusú cukorbetegséget, így először jártunk ezen a szuper hétvégén.
Gyönyörű környezetben találtuk magunkat pénteken. A szállás tiszta, rendezett volt, az éttermi dolgozók kivételesen figyelmesek voltak. A menetrend kicsit szoros volt, de rengeteg információt kaptunk erről a betegségről, a következményeiről, a kezeléséről. Nagyon élveztük a párommal a kiscsoportos foglalkozásokat, ebből jó lett volna, ha több van, illetve ha a szülők többet tudtak volna beszélgetni egymással. A kisfiam kezét az elején kicsit félve engedtem el, hiszen ilyen sokat még nem volt nélkülünk. Meglepetésünkre semmi gond nem volt, evett, ivott, aludt, játszott rendesen. :) És nagyon sokat önállósodott. Szívesen aludt a szobánkban neki szánt rácsos kiságyban is.  Összességében egy nagyon informatív, hasznos hétvégében volt részünk, ahol sorstársakkal találkozhattunk, illetve kedves, ismerős arcokkal is. Úgy gondoljuk, hogy ennyi pénzért egy 3-5 fős családnak nagyon megéri egy ilyen hétvége, egy ennyire szép környezetben. Jövőre is szívesen elmennénk, amennyiben lesz rá lehetőségünk.  Köszönjük minden résztvevőnek a kimerítő, ennek ellenére töltő hétvégét.
üdvözlettel: egy résztvevő család Mosonmagyaróvár

6.

Kedves Doktor Úr!
A Szépalmára szervezett Törp Programon való részvétel egy fantasztikus élmény volt mindannyiunk számára. 
Amikor tavaly augusztusban, a kórházban kislányunkat 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálták, rengeteg információval láttak el bennünket, amit folyamatosan próbáltuk rendszerezni, és a felmerült kérdésekre választ kapni. A Törp Programon való részvétel, azonban a vártnál többet segített nekünk ebben! Jó volt tudni, hogy amíg mi újra átbeszélhettük szakemberekkel és a hozzánk hasonló sorsú családokkal gyermekünk ellátásával kapcsolatos legfontosabb dolgokat, nehézségeket, félelmeket, tapasztalatokat, addig gyermekeink biztonságban, hozzáértők felügyelete alatt vannak. Az ismétlésen túl rengeteg új dolgot is megtanultunk. Sok információt kaptunk a korszerű kezelésről, szenzorokról, pumpákról. Mélyebben beleláthatunk a dabétesszel való együttélés "folyamatába". Megismerkedhettünk a várható szövődményekkel és a kialakulásuk kockázatának csökkentésével. Kislányunk is megtapasztalhatta, hogy nem ő az egyetlen cukorbeteg gyerek, hanem sokan küzdenek hozzá hasonló problémákkal, ami sokat segített neki saját betegségének elfogadásában. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt tartalmas programokkal, gyönyörű környezetben eltöltött hétvége maradandó élményt, sorstársakkal való kapcsolatot és hitet adott, hogy ezzel a betegséggel együtt kell és lehet élni!
Köszönjük, hogy részt vehettünk a programban!
üdvözlettel: egy résztvevő család Kecskemét

7.

Tisztelt Szervezők!
Szeretnék megosztani pár gondolatot a Törp Programmal kapcsolatban. 
Három gyermekkel érkeztünk az edukációra, és ez minket szülőket először aggodalommal töltött el, hogy mi is lesz a gyerekekkel, amíg mi az előadásokon ülünk. Különösen nehezen bíztam másokra az akkor 7 hónapos kisfiamat. De minden gördülékenyen ment, szakértő felvigyázók, orvosok, és nővérek vigyázták és szórakoztatták a diabéteszes és egészséges gyermekeket egyaránt. Így mi nyugodt szívvel hallgathattuk az előadásokat, és tanulhattunk. Érdekes, tartalmas, és jól felépített 3 nap volt, de nagyon intenzív. Néhány megválaszolatlan kérdésre is választ kaptunk, illetve olyan összefüggéseket világítottak meg, amelyre eddig nem jöttünk rá. Hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy itthon azóta gyakran idézzük, hogy mit tanultunk ott, és alkalmazzunk a hétköznapokban. Jó hasonló problémákkal küzdő szülőkkel találkozni az ország minden pontjáról, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül. Egy-egy közös beszélgetés alkalmával pedig  a könnyeinket sem kell szégyellnünk. Külön köszönet a csodálatos helyszínválasztásért, a remek szállásért, a nagyszerű szervezésért (a győri csapattól már megszokhattuk) és a Lurkó Alapítvány munkájáért. Hasznos 3 nap volt, tényleg tanultunk, újdonságokról értesültünk, kicsit gyakoroltunk, de mindezek mellett ki is kapcsolódhattunk, hiszen még szórakozásról is gondoskodtak a szervezők. A diabéteszes gyermekünk azóta is kérdezgeti, mikor lesz újra ilyen, mert újra menni szeretne. De mindhárom imádta, és a pici sem sírt utánunk egyszer sem.
Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy jelen lehettünk!
üdvözlettel: egy résztvevő család Győrújbarát

8.

Tisztelt Doktor Úr!
A 2022. május 27-29 között tartó Törp hétvége volt az első diabétesszel kapcsolatos rendezvény amint részt vettünk és a kisfiunk tavaly év októberi diagnózisa óta az első hétvége, amikor családilag kimozdultunk a megszokott környezetből. A kettő és öt éves kisfiainkkal és a feleségemmel érkeztünk a Szépalma hotelbe, a kisebbik fiunk diabéteszes.
A kórházból a Medtronic Guardian szenzorával tértünk haza penes kezeléssel, így a Törp programot legfőképpen azért vártuk, hogy inzulinpumpás szülőktől tapasztalatot szerezzünk.
A Szépalma hotel festői környezetben a Bakony szívében volt és már az oda út is élmény volt a gyerekeknek a szerpentinen kanyarogva. Gyönyörű és tágas szállást kaptunk, ami minden igényt kielégített.
Az első napon ebédidőre érkeztünk. A finom ebédet követően a gyerekeket átadtuk a Lurkó alapítvány önkénteseinek, akikkel azonnal megtalálták fiaink a közös hangot.  Miután a gyerekek birtokba vették a számukra felépített játszó birodalmat, ahol rengeteg játék, kézműves és egyéb foglalkozás várta őket, elkezdődött az oktatás. A rövid bemutatkozásokat követően egy rendkívül intenzív mégis jól érthető oktatás vette kezdetét. Fantasztikus orvosokat és előadókat hallgathattunk és ismerhettünk meg az interaktív előadásokon és bátran feltehettük kérdéseinket, így a helyenként bizonytalan vagy éppen hiányos tudásunkat sikerült remekül felzárkóztatni. 

Számomra nagyon hiteles volt például, hogy a szenzor használatról olyan tartott előadást, aki magán is visel egyet, és az előadások alatt sikerült meggyőződést nyernünk arról is, hogy érdemes megpróbálnunk az inzulin pumpás kezelést. A csoportos foglalkozásokon szintén hasznos tudásra tettünk szert és itt alkalmunk nyílt a szülőkkel az egyes témákban tapasztalatot is cserélnünk. 
Az kapott ételek annyira finomak voltak, hogy még a válogatósabb nagyobbik fiunknak sem kellett könyörögni, minden alkalommal maradék nélkül elfogyasztott mindent, ami nem kis szó :)

A szponzoroktól kapott ajándékoknak is nagyon örültünk. Az eddigi hipós hátizsákunk már ott kicseréltük a megérkezésünkkor kapott szuper Dcont hátizsákra és az accu chek vércukormérő is azonnal bekerült a hipós táskába, mivel kompakt kialakítása miatt nagyon praktikus és rengeteg helyet megspórol.
Összegzésül végtelenül hálásak vagyunk azért, hogy részt vehettünk ezen a csodás hétvégén és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki munkájával vagy bármely más módon hozzájárult a programhoz!
üdvözlettel: egy résztvevő család Darnózseli

9.
Tisztelt Főorvos Úr!
Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk a 2022. évi Törp programon.
Köszönhetően a győri kórház szuper diabos csapatának mi egy stabil alappal és tudással indultunk neki a hétvégének, de még így is voltak kérdéseink. Ezekre a kérdésekre itt válaszokat kaptunk, SŐT!!! Rengeteg új dolgot is tanultunk, ami megmutatta, hogy diabétesz fronton is mindig van új a nap alatt. 
Nagyon sokat megtudtunk az étkezésekről, a kezelésekről, a szövődmények megelőzéséről, illetve a különféle segédeszközökről. Az is óriási pluszt adott, hogy esténként az ország legjobb szakértőivel kötetlenül tudtunk beszélgetni, sztorizni, meccset nézni, ami nagyon családiassá tette az egészet.
Jó volt olyan családokkal találkozni, akik ugyanebben a cipőben járnak és tudják, hogy mi mindenen megyünk keresztül.
Külön köszönettel tartozunk a Lurkó Alapítványnak és a szakképzett ápolóknak, akik szuper programokat találtak ki a gyerekeknek és lehetővé tették, hogy az összes előadást zavartalanul és nyugodtan végighallgathassuk, hiszen tudtuk, hogy szakértő kezekben vannak.
Minden friss (és nem friss) diabos családnak csak ajánlani tudom, hogy jelentkezzen a programra, ha lehetősége van rá, mert nagyon hasznos tapasztalatokat szerezhet festői környezetben!
Köszönjük szépen! üdvözlettel:  egy résztvevő család
Lébény
 

Fotogaléria

Copyright © 2021 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: 2D Grafika | created by TSI