Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését
a SZJA-ja 1%-ával!
Adószámunk: 19113478-1-08

Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP Bank : 11737007-20051486
Bezár

Ballér Piroska beszámolója a 2017 évi Törp Programról


2017.06.08. Beszámoló a X. Törp Program családi edukációs hétvégéjéről

Szépalma, 2017. május 26-28.

 

Idén újabb huszonöt család kapott életre szóló, erőt adó élményt a Győri Gyermekdiabétesz gondozó és a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri egyesület edukációs hétvégéjén. Ezúttal is, mint hosszú évek óta mindig, a Bakony talán legszebb vidékére, Szépalmára érkeztek a kisgyermekes szülők, többen két-három gyermekkel, az ország legkülönbözőbb pontjairól, Sárospataktól Kiskunhalason át Pécsig,sőt idén először külföldről, Erdélyből is. (Szép volt látni, hogy volt család, akit nagyszülő is elkísért.) Mindegyikük gyermekénél nemrég diagnosztizálták a diabéteszt, volt, akinél csupán egy-két hónapja, másnál karácsonykor, vagy épp egy rutinvérvételt követően.

A szervezők - Niederland Tamás főorvos és munkatársai –gondos egyeztetéssel érték el, hogy senkit nem kellett várólistára tenni, illetve elutasítani.

Az edukációs program bemutatkozással kezdődött, hamar kiderült, hogy a diabétesszel történő együttélés nehézségei közben szinte minden család küzdelmet folytat a bölcsődei gondozók, az óvoda-pedagógusok és a tanítók meggyőzéséért is. Számos intézményben ugyanis még mindig félnek diabéteszes kisgyermeket befogadni. Szerencsére úgy tűnik, az oktatási jogok biztosa, Aáry Tamás Lajos is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a helyzet változzon. A szülők pedig beszámoltak igen kedvező helyzetekről, segítőkész, együttműködő óvodapedagógus- pedagógus közösségekről is.

A reggeltől estig tartó, percnyi pontossággal megtervezett és végigvitt edukációs programok a diabétesz menedzselésének minden elméleti és gyakorlati kérdésére kitértek – így mindjárt az elején arra is, milyen sokat számít a szülői magatartás a pedagógusok meggyőzésében. Ahogyan ugyanis a szülő elfogadó viselkedése modell a gyermeke számára, úgy az együttműködést, támogatást és segítséget felajánló szülő is kedvezően hat a pedagógusok reakcióira. Ezt illusztrálta az első szerepjáték.

Szerepjátékokra, egyéni beszámolókra, megtörtént, konkrétesetek, nehézségek megbeszélésére épültek az egy-egy órás, közös megoldások kialakítására összpontosító foglalkozások is. Ekkor a szülők kisebb csoportokban intenzíven, aktívan szereztek ismereteket és kaptak új stratégiákat Barkóné Polgár Judités Pál Viktória dietetikus, Tóthné Sebestyén Tímea és Tuifel Andreaszakápolókés Szabó Adrienn pszichológus irányításával, akik mély empátiával kezelték a néha szinte katartikus érzelmi megnyilvánulásokat, és el tudták érni, hogy a fájdalmas emlékek megkönnyebbüléssé oldódhassanak, sőt mindenki javát, épülését szolgálhassák.

A csoportfoglalkozásokat frontális előadások egészítették ki: Dr. Békefi Dezső, Dr. Blatniczky László, Dr. Gál Vera, Prof. Dr. Körner Anna és Dr. Niederland Tamás a szülőket is bevonva, kérdezve, meghallgatva adta át a legújabb tudományos eredményeket is felvillantó ismereteket, összefoglalva mindent, ami a szülőket érintheti, a diabétesz felismerésétől és elfogadásától kezdve az inzulinokkal kapcsolatos tudnivalókon és a pumpakezelés kérdésein át a diétetikai, életvezetési kérdésekig, illetve a közösségbe kerülés, az önállósodás gondjaiig.

A harmadik nap délelőttjénHavas Anett, a 2013-ban Európa-bajnok Diab Euro foci-válogatott csapatorvosa beszélt a szövődmények megelőzésének fontosságáról, kiemelve, hogy a bemutatott késői szövődmények megelőzésének, késleltetésének sikere döntően a kisgyermekkorban kialakított szokásokon múlik.

A szülőket tehát péntek kora délutántól vasárnap délig reggeltől estig elfoglalták a szakmai programok. Közben pedig a gyerekeket a Lurkó Alapítvány önkéntes segítői fogták kézen, és dédelgették, ringatták, annyi szeretettel, oly sok játékkal, énekkel, mondókával, hogy valósággal elvarázsolták a kicsiket, akik közül pedig többen először töltöttek akár csak rövid időt is szüleik nélkül. A külső személőnek ebben az évben is feltűnhetett, hogy nem volt éles határ az előadások, a szünetek, a közös étkezések és a kötetlen beszélgetések között.  A szakemberek mindannyian – a már említetteken kívül Degovics Teréz, Horváth Zsoltné, Török Ibolya, ZajovicsnéVízer Bernadett - mindvégig a szülők vagy éppen, ha idejük engedte, a gyerekek között tartózkodtak, reggeltől késő estig, derűsen, figyelmesen, türelmesen, akár egyénileg is hosszan elbeszélgetve. 

Ennél az állandó jelenlétnél semmi sem fejezhette ki jobban a lényeget, amit a programzáró megbeszélésen a szülők is megfogalmaztak: a diabétesszel élő családok nincsenek egyedül, mert a szakemberek, akikre gyermekeik sorsát bízták, nemcsak szakmailag, hanem emberileg is mellettük állnak, és nemcsak a rendelési időkben, hanem mindig, amikor szükség van rájuk.

A szombat esti programon már jól látszott, hogy nemcsak a gyerekek barátkoztak össze egymással, hanem a szülők is: csoportokban beszélgettek egymással, az összefoglaló-értékelő megbeszélés végén pedig, vasárnap délben el is kezdték megszervezni saját Facebook csoportjukat.

Az esemény rangját jelzi, hogy idén is több támogató állt az ügy mellé, így a családokra csupán a költségek töredéke hárult, hála a Magyar Diabétesz Társaság, a Sanofi segítségének  akik a rendezvény kiemelt támogatói voltak , valamint a  rendezvény támogatóinak  a 77 Elektronika, a Roche, a Medtronic  , a Cukorbetege Gyermekeket Támogató győri egyesület, a Lurkó alapítvány .

 

Emlékezetes, felemelően gazdagító hétvége telt el Szépalmán, gyönyörű környezetben, s mindezt a Szépalma Hotel kényelme, kiváló, bőséges (a szigorú diétás előírásoknak mindenben eleget tevő) kínálata és dolgozóinak figyelmessége idén is még szebbé tette.   

Ballér Piroska.

 


Fotogaléria

Copyright © 2021 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: 2D Grafika | created by TSI