Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését
a SZJA-ja 1%-ával!
Adószámunk: 19113478-1-08

Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP Bank : 11737007-20051486
Bezár

Beszámoló 2016 évi Törp Programról


2016.06.14. Beszámoló a IX. Törp Program családi edukációs hétvégéjéről

Szépalma, 2016. május 27-29.

 

Idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a Győri Gyermekdiabétesz gondozó és a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri egyesület edukációs hétvégéjét a már megszokott festői környezetben, Szépalmán, május 27-e és 29-e között.Huszonkilenc kisgyermekes család érkezett szerte az országból, mindegyikük a gyermekénél frissen – akár pár hete - diagnosztizált diabétesz összes gondjával. 

Az esemény rangját többek között az is jelzi, hogy idén a korábbiaknál is több támogató állt az ügy mellé, így a családokra csupán a költségek töredéke hárult, hála a Magyar Diabétesz Társaság, a Sanofi, a 77 Elektronika, a Roche, a Medtronic és a    a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri Egyesület, a, veszprémi felnőtt Diabetes Egyesület segítségének.

Az idei hétvége több szempontból is eltért a korábbiaktól. Először is ebben az évben már külső szálláshelyet is igénybe kellett venni annak érdekében, hogy minél kevesebb jelentkezőt kelljen várólistán tartani. A szervezők - Niederland Tamás  főorvos úr és munkatársai - alaposságát és a szállásadók lelkiismeretességét dicséri, hogy az érintett család és főleg a gyermekük lelkesen mesélte, mennyire jól érezték ott is magukat. Másodszor,tovább bővült az eddig is igen gazdag edukációs program: az interaktív kiscsoportos foglalkozások közé Szabó Adrienn pszichológus által moderált, feltáró, feloldó, támogató beszélgetés is került az esetmegbeszéléseket és a diétás tanácsadást követően, így a szülők idén már háromszor egy órában vehettek részt intenzív interaktív beszélgetésekben úgy, hogy közben új ismereteket szerezhettek.A kiscsoportos esetmegbeszélések valóban megtörtént példákra épültek, Tóthné Sebestyén Tímea és Tuifel Andrea irányításával, közös megoldásokat kialakítva, közösséget építve.A diétás tanácsadásba Barkóné Polgár Judit mellett új dietetikus, Fél Viktória kapcsolódott be.  Ebben az évben még a harmadik nap délelőttjére is jutott előadás: Havasi Anett, a 2013-ban Európa-bajnok Diab Euro foci-válogatott csapatorvosa beszélt a szövődmények megelőzésének fontosságáról.

Mindeközben a gyerekeket igazi különlegesség várta: a Lurkó Alapítvány önkéntes segítői valóságos meseországot varázsoltak, és annyi kedvességgel vették körül a kicsiket, hogy azoknak eszükbe sem jutott a szüleik után sírni, sőt, már az első uzsonna után futva igyekeztek vissza a játszóházba. (Pedig több szülő is említette a beszélgetések során, hogy a gyermeke korábban sosem volt közösségben, sosem volt az édesanya látótávolságán kívül )

A percnyi pontossággal felépített, minden elemében átgondolt program a gyermek-diabetológiaminden elméleti és gyakorlati kérdését érintette: a diabétesz felismerésétől és elfogadásától kezdve az inzulinokkal kapcsolatos tudnivalókon és a pumpakezelés kérdésein át a diétetikai, életvezetési kérdésekig, illetve a közösségbe kerülés, az önállósodás gondjaiig.

Bár minden család tisztában volt már az inzulinkezelés lényegével –ami jól jelzi a hazai gyermekdiabétesz-gondozás kiemelkedő edukációs tevékenységét -, mégis, számos kérdéssel, gonddal érkeztek, és sokan első ízben találkoztak sorstársakkal. Az előadások így inkább irányított beszélgetésekké váltak, és bár a programcsúszások nélkül, gördülékenyen haladt, nem volt éles határ az előadások, a szünetekés a kötetlen beszélgetések között. Ez főként azért valósulhatott meg, mert a szakmát képviselő résztvevők mindannyian – a már említett szakembereken kívül Dr. Békefi Dezső, Dr. Blatniczky László, Dr. Gál Vera, Prof. Dr. Körner Anna, Degovics Teréz, Horváth Zsoltné, Török Ibolya, ZajovicsnéVízer Bernadett-mindvégig a szülők között voltak, reggeltől estig, derűsen, türelmesen, igazi érdeklődéssel figyelve mindenkire, érthetővé téve a legbonyolultabbtudományos összefüggéseket is.

Ennél az állandó jelenlétnél semmi sem fejezhette ki jobban a lényeget, amit a programzáró megbeszélésen a szülők is megfogalmaztak: a diabétesszel élő családok nincsenek egyedül, mert a szakemberek, akikre gyermekeik sorsát bízták, nemcsak szakmailag, hanem emberileg is mellettük állnak, és nemcsak a rendelési időkben, hanem mindig, amikor szükség van rájuk.

Újabb felejthetetlen, gazdagító hétvége telt el Szépalmán, festői környezetben, felemelő hangulatban, s mindezt aSzépalma Hotel kényelme, kiváló, bőséges (a szigorú diétás előírásoknak mindenben eleget tevő) kínálata és dolgozóinak figyelmessége idén is még szebbé tette. Távozáskor a családok nagy része címeket, telefonszámot cserélt, hogy tovább építsék a közösségeket.  

Ballér Piroska.


Fotogaléria

Copyright © 2021 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: 2D Grafika | created by TSI