Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Kérjük, támogassa Egyesületünk működését
a SZJA-ja 1%-ával!
Adószámunk: 19113478-1-08

Tagdíjbefizetés az Egyesület bankszámlájára:
OTP Bank : 11737007-20051486
Bezár

2020. I. Szenzorakadémia összefoglaló


2020.02.25.
Erre való tekintettel  A Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület és a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Gyermekdiabetológiai Szakrendelője 2020. február 19-én (szerdán) Szenzor "Akadémia" néven edukációs előadást tartott az új szenzorozók részére, melynek a Falulus Hotel adott otthont. 

Fő témája a pumpás és okostelefonos szenzorozás volt. A rendezvényen több, mint 70 ember -32 család, doktorok, szakápolók voltak jelen.

Dr. Niederland Tamás főorvos úr elmondta, hogy nagyon fontos a későbbi szövődmények megelőzése érdekében a vércukor/ szöveti cukor normál tartományban tartása!

Ez a tartomány étkezés előtt 4-8 mmol/l között, étkezés után két órával 6,7-10 mmol/l, éjszaka 4,5-9 mmol/l. A HbA1C értékének 7,5% alatt kell lennie.

Ezt az értéktartományt napi többszöri vércukorméréssel (minimum 7-10 alkalom) lehet elérni.

A szenzorhasználat segíthet a vércukor/ szöveti cukor normál tartományban tartásában. A jelenleg Tb támogatott szenzor folyamatos cukor monitorozásra alkalmas.

Szenzorhasználat mellett törekedni kell nemcsak a jobb HbA1C érték elérésére, de egy jobb cukor anyagcserére is. Fontos a TIR (Time in Range), vagyis a normál tartományban (4-10mmol/l) eltöltött idő, amely ideális esetben minimum 70%!

Megfelelő szenzorhasználat mellett kiküszöbölhetők a súlyos eszméletvesztéssel járó hypók  és csökkenthetők a kevésbé súlyos hypoglikémiák, hyperglikémiák, valamint a későbbi szövődmények kialakulása.

A szenzorhasználat sem való mindenkinek. Ennek eldöntése a doktorok feladata! Fontos a szülők, páciensek legyenek nyitottak az új technikára, elengedhetetlenül az önmenedzselés, és a doktorokkal való konzultáció. A szenzor adatainak feltöltése, elemzése.

Főorvos úr beszélt még a szenzorozás TB támogatásáról, feltételeiről.

Meghívott előadónk, Németh Gábor a folyamatos glükóz monitorozásról (CGM) beszélt.

A vércukor folyamatosan változik a nap során, sok minden befolyásolja, többek közt a napszak, az étkezés, inzulinadás, sport…

Az ujjbegyes mérés nem ad felvilágosítást a két mérés közötti vércukor értékekről. A folyamatos cukor monitorozás teljes képet nyújt a magas, alacsony értékekről, trendekről. Információt szerezhetünk általa arról, hogy az egyes gyógyszerek, ételfajták, a mozgás, inzulinadás hogyan befolyásolják a cukorszintet, segít felderíteni a rejtett hypo- és hyperglikémiás időszakokat.

Folyamatos, valós idejű cukormonitorozásra jelenleg két TB támogatott lehetőség van: Medtronic inzulinpumpával együtt vagy okostelefonnal történő szenzorozás

Okostelefonos szenzorozás ajánlott pennel vagy másfajta inzulinpumpával kezelt T1D  betegek számára.

A szenzor a jelet az okostelefonnak továbbítja, ami az aktuális szöveti cukor értéken kívül, a trendeket és sok más hasznos információt is megjeleníthet. Beállíthatunk a telefonon riasztást alacsony vagy magas vércukor szintnél pontos értékre, vagy trendre

Inzulinpumpás szenzorozás ajánlott Medtronic inzulinpumpát használó T1D betegek számára.

A szenzor a jelet inzulinpumpának továbbítja, ami nemcsak az aktuális értéket, de a trendeket és még sok hasznos információt is megjeleníthet. Beállíthatunk az inzulinpumpán  riasztást alacsony vagy magas vércukor szintnél pontos értékre, vagy trendre. Alacsony értéknél beállíthatjuk, hogy a pumpa automatikusan függessze fel az inzulinadagolást, míg a vércukor nem rendeződik. Magas vércukorértéknél csak riasztást tudunk beállítani, inzulint automatikusan nem ad az inzulinpumpa!  

Gábor továbbá beszélt arról, kiknek ajánlott a szenzor, milyen riasztásokat érdemes beállítani, mikor, és miért fontos a kalibrálás.

Köszönjük előadóinknak és vendégeinknek a részvételt a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Gyermekdiabetológiai Szakrendelője és a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület nevében!

Dóró Zsuzsa Orsolya
Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület, Győr


Fotogaléria

Copyright © 2021 Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület
design: 2D Grafika | created by TSI